Centres Cívics Vic

ACTIVITATS DEL PROGRAMA ‘MÉS NITS’ AL CCVIC PLAÇA D’OSONA: ARTESANIA ORIENTAL I TEATRE DE TITELLES

Els Centres Cívics de Vic (CCVIC) i el Festival Nits de cinema oriental organitzen una nova edició del programa de cultura oriental ‘Més Nits’, de l’1 al 18 de juliol. Aquestes activitats són una prèvia de la 18a edició del certamen que es porta a terme del 20 al 25 de juliol. En el programa hi col·laboren el Museu de l’Art de la Pell, la Fundació Institut Confuci de Barcelona, Korea en Barcelona i Òmnium Cultural.

Es porten a terme un total de 20 activitats als diversos CCVIC i en altres emplaçaments com el Museu de l’Art de la Pell. Tan les activitats de pagament com les gratuïtes requereixen d’inscripció prèvia a centrescivics.vic.cat.

Al CCVIC Plaça d’Osona hi tenen lloc 3  activitats Més Nits .

  • SHIBORI AMB TINTS NATURALS a l’espai del Centre Cívic
  • JOIES D’ORIGAMI a l’espai del Centre Cívic
  • TEATRE DE TITELLES – UNA AVENTURA XERPA a la plaça, a l’aire lluire

SHIBORI AMB TINTS NATURALS, A CÀRREC DE LAIA AGUILÀ
Dimecres 7 de juliol de 18 a 20h
La Laia ha endegat el projecte “El Talleret del Clot” Treballa a la seva masia situada al Pla de la Calma a Tagamanent. Està molt vinculada a la terra i als productes naturals. D’aquest productes orgànics en treu tints que son els que utilitzarem en aquest taller.
Per altra banda el shibori és una tècnica de tenyit japonesa que va sorgir al segle VII. El terme prové de l’arrel del verb japonès shiboru, que significa “esprémer i pressionar”. Això fa referencia al procés, ja que el teixit es manipula a través d’aquestes accions.
A occident aquesta tècnica la va popularitzar el moviment hippy.
Activitat gratuïta. Cal fer inscripció prèvia.

JOIES D’ORIGAMI, A CÀRREC DE MERITXELL SOLER
Dijous 15 de juliol de 18 a 20h.
L’art del ‘origami’ es va originar a la Xina al voltant del segle I o II dC. C., va arribar al Japó al segle VI i es va integrar en la tradició japonesa.
L’origen de la paraula prové de les paraules japoneses “ORI” (del verb ORU, 折る, que significa doblegar o plegar) i “KAMI” (紙, que significa paper). Pel rendaku kami es transforma en gami (origami = 折り紙).
Les figures d’origami tenien en principi un significat cerimonial i religiós. Eren ofrenes especials per celebracions, La tècnica es van popularitzar i es van transmetre de generació en generació. La particularitat d’aquesta tècnica és la transformació del paper en formes de diferents mides, partint d’una base quadrada o rectangular inicial. Sense utilitzar tisores ni cola. Segons la filosofia oriental, l’origami aporta calma i paciència a qui el pràctica.
Meritxell Soler ensenyarà la tècnica per crear un parell de joies contemporànies. La Meritxell es dissenyadora creativa. Li encanta treballar amb les mans per humanitzar les seves peces úniques. Entre d’altres coses ha endegat el projecte ‘CocumberTreeDesign’ on fa joies personalitzades amb materials orgànics que troba als boscos del seu entorn. Aquestes joies connecten a les persones que les porten directament a la natura.
Activitat gratuïta. Cal fer inscripció prèvia.

TEATRE DE TITELLES: TOCANT EL CEL, A CÀRREC DE CACAUET TEATRE
Diumenge 18 de juliol a les 19 h, a la plaça d’Osona
Cacauet Teatre -Marta Esmarats, Miquel Fletas i Montse Fletas- fa més de 15 anys que interpreten i creen espectacles amb el llenguatge dels titelles, de la llum, les ombres, la interpretació teatral i la música. Han creat algunes obres a mida pel Més Nits!, enguany ens presenten ‘Una aventura xerpa‘: La Nima somia a pujar les muntanyes més altes de l’Himàlaia com ho fa el seu pare, un guia xerpa. Però cal aprendre molt per poder-ho aconseguir, sortejar tots els perills i entendre el llenguatge de les muntanyes…
Activitat gratuïta. Cal fer inscripció prèvia.