Centres Cívics Vic

CRÒNICA DE ‘CERÀMICA RAKU’ – juliol 2020

Espectacular taller de ceràmica d’origen japonès, i l’encant del foc i el fum

El passat divendres des del CCVIC la Guixa es va portar a terme el taller de ceràmica Raku, una tècnica d’esmaltat d’origen japonès.

Primerament es va fer una explicació del seu origen i de com els participants havien d’aplicar l’esmalt per tal de que desprès es pogués posar el bol a coure.

La cocció es va fer a través d’un forn a 1.000 graus ºC, on s’introduïen les peces (ja esmaltades prèviament per els participants) per mitjà d´unes pinces de ferro i protegits per uns guants. Passat un curt temps de cocció amb les pinces s’anaven treien les peces incandescents introduint-les en un bidó ple de virutes de fusta, provocant així molt de fum per tal d’aconseguir amb la reducció l´ennegriment de la terra i l’efecte metàl·lic dels esmalts.

Aquesta part de procés era especialment espectacular, ja que les flames de les serradures i el color vermell de les peces acabades de treure de dins del forn al ser extretes d’aquest, donaven com a resultat imatges úniques, sobretot quan es va començar a fer fosc.

Una vegada tretes les peces dels bidons es submergeixen amb aigua per aturar la reducció i netejar les restes de virutes cremades amb un fregall.

Per tant els participants es van poder emportar una peça única, ja que la barreja del esmalt escollit prèviament per ells mateixos, juntament amb el procés de cocció fa que el color sempre sigui diferent i original.

El taller va ser portat per Carles Vives i Roser Nadal,  Mestres Artesans Ceramistes.

Mes informació a les següents webs:

Carles Vives   www.carlesvives.cat 

Roser Nadal   www.rosernadal.cat  

Agraïr la participació a en Carles i la Roser al Més Nits, i moltes gràcies als assistents!