Centres Cívics Vic

CRÒNICA DE LA SORTIDA DE PLANTES MEDICINALS DEL BOSC

Amb en Santi Jàvega

Aquest dissabte al matí, dia 8 d’octubre de 2022, vam poder gaudir d’una sortida etnobotànica amb en Santi Jàvega, etnobotànic i herbolari, apassionat de la natura, de Catalunya i sobretot de la Comarca d’Osona. Autor d’una de les guies més complertes sobre les herbes remeieres de la comarca d’Osona (i per extensió de moltes de les comarques de la Catalunya Central), amb una recopilació de 300 plantes, incloses les seves fotos corresponents, amb la descripció, la nomenclatura, els principis actius, els efectes terapèutics, els usos etnobotànics, els coneixements tradicionals, mitologia…

Per aquest motiu amb aquesta sortida guiada vam descobrir la seva passió i vàrem poder aprendre un munt de coses noves sobre les plantes que ens vàrem anar trobant pel camí, els diferents usos de cadascuna d’elles i fins i tot vam poder gaudir de com assecar-les i conservar-les fins a la seva utilització.

Algunes de les plantes amb usos totalment medicinals com la Agrimònia (per desinflamar la gola), Epilobis (va bé per la hipertrofia,  afeccions de pròstata, de bufeta i ronyó), les fulles de Noguera (per afeccions de la pell), les fulles de Lledoner (pel colesterol) i així una infinitat més.

També ens va compartir algunes plantes comestibles com el Blet blanc (molt bo amb truita), la Margarida Reial, boníssima per posar-la a les amanides o l’Eruga silvestre, amb sabor de mostassa….

Finalment, les persones que van voler, van poder gaudir de la seva exposició etnobotànica en una de les sales de l’ajuntament de Tavertet.

Vam poder gaudir d’una interessantíssima passejada amb en Santi Jàvega,  malgrat la fina pluja que va caure durant alguna estona, va ser una matí fantàstic, i vam poder aprendre part dels seus coneixements i descobrir una altre part dels seus secrets.

Gràcies Santi, un gran plaer!

I gràcies a tots els/les assistents!

Vídeo resum de la sortida