Centres Cívics Vic

CRÒNICA DE LA SORTIDA ‘FOTOGRAFIA DE FLORS’

El passat diumenge, 9 de maig, es va portar a terme la sortida de fotografia a càrrec de David Fajula. L’activitat, inclosa en el programa Propostes, els especials CCVIC, es va realitzar als entorns de Manlleu, en una zona boscosa prolífica per a les orquídies silvestres i d’altres flors autòctones.

La sessió va començar amb uns apunts teòrics sobre la tècnica fotogràfica: la teoria del color, el material necessari per aquest tipus de fotografia, etc… Tot seguit, i ja al peu de la primera orquídia, vam veure tot el que fa a posició de la càmera a l’hora de fotografiar flors: nivell visual, millors perspectives en funció de la floració i del sol, el fons, diafragma, velocitat i altres paràmetres de càmera, elements de suport (difusors per millorar la il·luminació, miralls, fons artificials, elements per aguantar la vegetació circumdant…).

Amb la troballa d’altres orquídies, els participants van poder posar en pràctica una de les qüestions més importants per obtenir bones imatges: la profunditat de camp (zona enfocada, distància entre càmera i subjecte…).

La fotografia de flors, però, no és només tècnica, si no que si aprenem uns coneixements bàsics de les plantes, de la llum solar, del clima, del paisatge… podrem obtenir fotografies úniques. David Fajula va transmetre aquesta sensibilitat per escollir el millor moment de la floració, les millors hores per fotografiar les flors, el calendari estacional, la ubicació de les plantes… i sobretot un gran respecte per la naturalesa i el seu ritme. Una disciplina que requereix paciència, pràctica, observació i passió.

David Fajula va publicar un interessant text i fotografies sobre el tema al seu blog: http://davidfajula.blogspot.com/2020/05/fotografia-de-flora_22.html