Centres Cívics Vic

CRÒNICA DE LA SORTIDA “OSONA: TERRITORI FORMATGER”

La sortida va tenir lloc el passat dissabte 21 de maig i forma part de la programació de primavera dels CCVIC.

Els dies 14 i 15 de maig va tenir lloc el Lactium, la mostra de formatges catalans. Aprofitant la repercussió de la festa dels formatges, els Centres Cívics juntament amb el director del Lactium, Isaac Gelabert, vam organitzar una sortida especial a dues formatgeries singulars de la nostra comarca. Les dues formatgeries que vam visitar tenen ramat propi de cabres i la llet prové del mateix ramat.

En primer lloc, vam visitar Les Cabres d’en Peyu, a Muntanyola. Allà vam conèixer la Mireia i la Gyslene, dues veterinàries apassionades per les cabres que, juntament amb l’humorista Peyu, són les responsables d’aquest projecte creat des de zero amb la voluntat de contribuir d’alguna manera a un nou model alimentari que posi en valor la formació i la feina dels productors.

Primerament, vam presenciar una demostració de pasturatge per veure el treball que fan diàriament els gossos pastors i la compenetració que existeix entre ells i les pastores. Seguidament, vam entrar al corral per conèixer la resta cabres, ja que en tot moment n’hi havia algunes que ens van acompanyar durant tot el recorregut, per parlar del cicle anual i reproductiu de la cabra, l’alimentació i, per tant, el formatge d’estacionalitat, ja que depèn el que mengin ens donaran un tipus de formatge o un altre. En aquest moment tenen unes 70 cabres, una cinquantena d’elles productives. També vam poder veure la sala de munyir i conèixer el procés d’elaboració de la llet fins a la producció del formatge. Per acabar la visita, vam poder tastar alguns dels formatges que elaboren, acompanyat de vi i altres productes de proximitat com la mel i els carquinyolis.

La pròxima parada va ser la Formatgeria d’Espinelves, on ens esperava l’Oriol Brugués per guiar-nos per la seva granja, juntament amb l’Isaac, i per explicar-nos la seva història, la de les seves cabres i la dels seus formatges. Ell va començar el 2010 amb 19 anys i se’l coneixia per ser un dels ramaders i formatgers més joves de Catalunya. En els seus inicis, va començar amb 30 cabres i actualment en té unes 100 de la raça murciana-granadina. Les cabres es munyen a primera hora del matí i després passen al corral on hi ha el farratge i cereals, i a la tarda surten a pasturar unes hores. Visitem l’obrador i també la sala de munyir mentre l’Oriol ens relata quin és el procés d’elaboració i com és el seu dia a dia com a ramader i formatger. Seguidament tastem dos dels formatges artesans que elabora: el Baldiri i el Miner, que a l’any 2019 va ser el guanyador del 1er premi com a millor formatge de Catalunya al Lactium. Es tracta d’un formatge de peça gran, 4 kg, que té forma de roda i està elaborat amb llet crua de cabra i amb una maduració mínima de 6 mesos en una antiga mina dels voltants. Per a tots els presents va ser tot un plaer poder degustar aquests productes d’un artesà formatger com l’Oriol Brugués i que ens obrís les portes de casa seva, acompanyats d’un divulgador gastronòmic com l’Isaac Gelabert.

Va ser una sortida especial per conèixer qui hi ha darrere d’aquests dos projectes i com diu l’Isaac Gelabert, el millor prescriptor és el propi formatger i “quan has conegut la persona que fa això; mentre tallis els seus formatges, explicaràs la seva història: es deia tal i feia el formatge a tal lloc. El relat és molt important”.

Gràcies a tothom per formar part d’aquestes sortides.