Centres Cívics Vic

CRÒNICA DE LA SORTIDA ‘PASSIÓ PER LES OLORS’

Portada a terme el dissabte 22 de maig a Vilanova de Sau

El passat dissabte es va portar a terme una sortida a Vilanova de Sau, a les instal·lacions de l’herbolari de Sau per tal de fer una introducció sobre els olis essencials.

El més important per l’extracció dels olis són les plantes ja que un 50% dels olis es destinen a l’alimentació, un 20% a productes farmacèutics i l’altre 30% a cosmètica i perfumeria.

Vam poder veure algunes de les plantes destinades a olis essencials al jardí, per ex. ( romaní, menta, artemisa, maria Lluïsa, tarongina, melissa etc…) encara que n’hi ha moltíssimes més.

Normalment, les parts de la planta que s’utilitzen més per extreure els olis són les flors i les fulles, i la proporció d’olis essencials que s’extreu d’una planta varia segons el tipus de planta i les seves característiques, per exemple, a partir de 10 kg de fulles de Melisa s’obté 1,5kg d’oli essencial, mentre que amb 10kg de claus s’aconsegueix 2,2 kg d’oli essencial, així doncs, segons la quantitat d’oli que s’en extreu repercuteix també amb el preu.

I per últim ens van explicar els mètodes més utilitzats que utilitzen per l’extracció dels olis (hidro destilació, arrossegament de vapor i per dissolvent), així com també vam poder veure alguns aparells que s’utilitzen per fer-ho.

Gràcies a tots/es els assistents i a Joan Carles Rey, herbolari de Sau