Centres Cívics Vic

CRÒNICA DE L’ACTIVITAT “CÚPULA GEODÈSICA AMB CANYES”

Activitat familiar de construcció col.lectiva

El passat diumenge al Parc de Maset, davant el CCVIC la Guixa, vam construir una Cúpula Geodèsica amb canyes.

Les cúpules geodèsiques són estructures amb forma de mitja esfera, i buides al seu interior. I estan conformades per formes poligonals que li confereixen el resultat final.

Aquesta tècnica de construcció va ser creada per l’arquitecte nord-americà Buckmister Fuller a mitjans del segle XX. El seu sistema de disseny i càlcul de cúpules geodèsiques s’ha fet servir des de llavors en la construcció de diferents estructures arquitectòniques. La cúpula geodèsica es basa en principis matemàtics. S’aconsegueix aquesta forma gràcies al teorema de políedres d’Euler. A grans trets, aquest estableix una relació entre el nombre de cares, arestes i vèrtexs d’un poliedre convex que roman invariable a mesura que n’augmentem cadascuna.

Es pot fer servir qualsevol polígon per construir-les, encara que els més comuns són els hexàgons i els triangles, la nostre va ser mitjançant triangles. L’estructura es construeix a través de l’acoblament de diferents peces fins a cobrir i formar una superfície semicircular. Les unions es poden fer amb diferents materials, però nosaltres vàrem fer servir esferes de PVC enllaçades amb brides, com també, l’estructura de la cúpula pot ser de diferent material, nosaltres van apostar per les canyes, un material que es pot trobar prop dels rius i rieres, sostenible i que respecta el medi ambient.

Així doncs, la cúpula pot ser tan gran com es vulgui, la grandària anirà en funció del nombre de peces que s’ajuntin, nosaltres la vàrem construir de 4m de diàmetre.

La primera fase va consistir en treballar les canyes recol·lectades; tallant-les a quatre mides diferents, perforant-les i classificant-les per colors. Una vegada tot el material va estar preparat es va procedir a la construcció de la cúpula geodèsica. Va ser un treball grupal i conjunt.

L’activitat va ser portada a terme per l’Arnau Musach de projecte Aurora https://www.projecteaurora.com/

Finalment vam poder gaudir de la construcció de la cúpula enmig del parc, va quedar molt i molt bé!

Gràcies a tots/es els participants i a l’Arnau per fer-ho possible!