Centres Cívics Vic

CRÒNICA DEL MONOGRÀFIC DE BOLETS I BIODIVERSITAT

Portat a terme el passat dissabte 16 d’octubre per Jordi Baucells

El passat dissabte vam realitzar un monogràfic de bolets i biodiversitat, enmarcat en el programa de Tallers tardor 2021 dels https://centrescivics.vic.cat/ i portat a terme per Jordi Baucells de https://biodiversitat.cat/.

Unes 16 persones van poder gaudir d’aquesta activitat tant interessant.

Vam començar amb una introducció al món dels bolets i una classificació en dos grans grups, els comestibles i no comestibles. D’aquí se’n podrien fer cinc subgrups:

Comestibles amb un alt interès culinari:: molt apreciats per la restauració.

Comestibles amb interès culinari: bolets que potser no són tan apreciats per la restauració, però que moltes persones els cullen i utilitzen tradicionalment a la nostra cuina.

Comestibles sense interès culinari: es poden consumir però no tenen molt bon sabor ja que tot el bolet, o una part, és massa llenyós per ser comestible i per tant no es solen utilitzar a la cuina.

No comestibles tòxics: no gaire verinosos. En cas de consum, ens provocarien alguns problemes de salut lleus, com (mals de cap, vòmits, mals de panxa etc…).

No comestibles mortals: aquest és el grup de bolets més perillós i que s’ha d’anar més amb compte. Si es consumeixen, poden produir greus lesions i fins i tot la mort en poques hores.

A part, vam poder conèixer altres curiositats dels grups de bolets com on es cullen, l’època que es solen trobar, semblances i per què es poden confondre… i algunes receptes de cuina.

Posteriorment es va sortir al bosc (cap a la zona de Muntanyola) per tal de trobar les diferents espècies de bolets que s’havia parlat, veure les diferències, curiositats, com es recol·lecten, etc….

Una jornada molt interessant, i amb un secret: no és important el lloc on es fan, sinó el moment en què es cullen.

Gràcies Jordi per aquesta jornada tan especial i gràcies a tots els participants!

Podeu veure totes les imatges al següent enllaç:

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=ccviclaguixa&set=a.2663276040647852