Centres Cívics Vic

CRÒNICA DEL MONOGRÀFIC DE ‘CAIXES NIU I BIODIVERSITAT’

Xerrada i sortida  realitzades els dies 13 i 16 de maig

Aquest dijous i diumenge dies 13 i 16 de maig es va portar a terme el monogràfic “Caixes niu i biodiversitat” a càrrec de Abel Julien. El taller, que formava part del programa de primavera dels Centres Cívics de Vic, el dijous es va realitzar online, i l’emissió va ser en directe a través de Zoom, tot i que el diumenge la sortida va ser presencial.

Així doncs, el passat dijous vam començar amb una xerrada online sobre la biodiversitat i com els ocells són un element fonamental per mantenir el equilibri del nostre ecosistema.

Vam començar parlant sobre la migració que fan alguns ocells cada any, (gestes estoiques, en podríem dir), ja que alguns ocells fan 70.900km de vol a l’any, per travessar d’una punta del planeta a l’altre.

I es que els ocells formen part de la cadena alimentària del ecosistema, ja que poden ser alhora depredadors o preses, i l’època més estressant per ells, és l’època de cria, ja que els pares han d’alimentar els pollets amb multitud d’insectes que han d’anar caçant durant 15 dies seguits, fins que els pollets estant prou grans i forts per sortir del niu i alimentar-se per si sols, es a dir, els ocells són autèntics plaguicides naturals.

Per això la importància de les caixes niu, ja que esdevenen un lloc segur perquè puguin criar i reproduir-se. No totes les caixes niu són iguals, n’hi ha de diferents tipus pels diferents tipus d’ocells (més grans o més petits), és important la mida del forat, el lloc on es col·loquen i el material de les caixes, ja que cal que siguin de fusta massissa per tal de que aguantin les inclemències del temps.

El diumenge vam poder gaudir d’una excursió als voltants del Mèder, on existeix una rica i variada quantitat d’espècies d’ocells que habiten en el nostre entorn més proper, per ex. (rossinyols, pardals, abellerols, caderneres etc…), vam poder observar les diverses caixes niu col·locades al llarg dels arbres propers a la ribera del riu, i com totes tenien el niu fet i algunes encara tenien pollets a dins, i es que ara és època de cria.

També vam poder observar amb prismàtics alguns dels ocells, les seves anades i vingudes, tot això acompanyats de les explicacions del Abel Julien de Aula i Natura, un autèntic mestre!

Gràcies Abel, i atots/es els assistents per aquest taller tant especial.