Centres Cívics Vic

CRÒNICA DEL MONOGRÀFIC ‘GARROFA, DELÍCIA MEDITERRÀNIA’

Monogràfic que forma part de la programació d’hivern dels Centres Cívics de Vic

Aquest dissabte 18 de febrer ha tingut lloc el monogràfic ‘Garrofa, delícia mediterrània’, una activitat per a una sobirania més dolça. El taller va anar a càrrec de Clara Martín Riu i l’ Associació de Productors i Consumidors sense ànim de lucre, Mengem Osona.

L’activitat va ser presentada per la Mar Carrera, sòcia consumidora de Mengem Osona i editora del receptari que porta per nom el mateix títol del monogràfic ‘Garrofa, delícia mediterrània’. Un llibre on trobarem 35 receptes per llepar-se’n els dits i en el qual la Clara bolca tots els seus sabers etnobotànics.

La Clara Martín Riu és la responsable de Menjamiques, un projecte gastroetnobotànic que té com a objectiu la recuperació dels usos gastronòmics de plantes autòctones oblidades i es treballa l’elaboració de productes i en la seva divulgació. I una d’aquestes plantes és la garrofa.

Mentre la Clara anava elaborant les receptes, ens va donar una explicació botànica del garrofer i dels seus fruits, com també de les seves propietats nutricionals i medicinals. El principal avantatge de la garrofa envers el cacau és que no és estimulant ni addictiva, és dolça de manera natural i és rica en ferro i calci. També ens va exposar com el consum de la garrofa té un impacte positiu tan ambientalment com socioeconòmic; i és l’alternativa imprescindible per a una sobirania alimentària més dolça. A més de ser un aliment d’alta qualitat i proximitat, el seu cultiu és ètic i resilient al canvi climàtic.

Moltes vegades s’associa la garrofa a la xocolata i hi ha el desconeixement que només serveix per fer receptes dolces. El clar exemple va ser la crema de nap, caviar verd, mandarina i allioli de garrofa que va elaborar durant la sessió matinal. De totes maneres, també vam poder tastar un deliciós pastís de formatge i carbassa amb nèctar de garrofa.

Així doncs, gràcies a la Clara vam poder descobrir tot el que ens ofereix el garrofer i com diu en el seu llibre “conscienciar-nos com des del nostre plat podem cuidar el planeta i, alhora, conèixer quin impacte positiu té consumir garrofa, tan ambiental com socioeconòmicament”.