Centres Cívics Vic

CRÒNICA DEL MONOGRÀFIC “HAS BEGUT OLI!”

Aquest taller-monogràfic forma part del programa de tardor 2021 dels Centres Cívics de Vic.

El dimarts 9 de novembre va tenir lloc el monogràfic “Has begut oli!”, una iniciació al tast d’olis d’oliva verge del territori a càrrec de la sommelier Laura Masramon.

Primerament es va fer una petita introducció de l’oli i les seves característiques principals, així doncs, un oli pot ser: amarg, picant (no és un gust però és un paràmetre), dolç i astringent. Per altra banda, també hi ha aromes especial que podem percebre: de fruites (poma, pera…), d’herbes (menta, fonoll…), de fruits secs (nous…). Així mateix, vam conèixer les diferències entre els diferents tipus d’olis d’oliva que podem trobar al mercat: el verge extra, el d’oliva verge, el d’oliva corrent, el llampant, el refinat i el d’oliva.

Tot seguit es va donar pas a la degustació. En primer lloc s’ha de tenir en compte que per poder apreciar bé els aromes de l’oli, el got ha d’estar a una temperatura d’entre 24º-28º, així doncs, un cop ens l’hagin, taparem el got amb un tovalló i l’anirem movent perquè desprengui els seus aromes i agafi temperatura. Seguidament, olorarem l’interior per percebre el grau d’afruitat i altres aromes. Una vegada hem fet l’anàlisi olfactiva, ens ficarem una mica d’oli a la boca repartint-lo per damunt de la llengua (per totes les zones gustatives) i el deixarem una estona per poder apreciar totes les seves característiques (amargor, picantor, dolçor…).

Les varietats catades van ser: l’Argudell de l’Empordà, la Salar d’Arbúcies, la Corbella del Pla de Bages i l’Arbequina.

Un monogràfic que va esdevenir un experiència sensorial per aprofunditzar i descobrir una altra manera de percebre l’oli.