Centres Cívics Vic

CRÒNICA DEL TALLER “A TAULA! -JAPONESA-“

PROTOCOL D’UN MENÚ JAPONÈS.

Ahir dimecres va tenir lloc la tercera activitat culinària del programa “Més Nits” al CCVIC El Montseny.

A càrrec de Roger Ortuño, gastrònom especialista en cuina japonesa i director i fundador de ComerJapones.com, va ser un taller immersiu a la cultura gastronòmica japonesa, l’anomenada washoku i a la vegada poder degustar alguns dels elements que formen part d’un menú japonès com la sopa miso, el sunomono i el sushi.

En primer lloc vam parlar de l’umami, un dels cinc sabors de la cuina japonesa i que apareix en el cinquè lloc després del dolç, l’àcid, el salat i l’amarg. Alguns aliments com els tomàquets o aliments fermentats contenen un alt nivell d’umami. A la cuina japonesa el caldo dashi seria un bon exemple d’umami, que si el combinem amb pasta miso el sabor resultant és espectacular.

Un altre dels elements importants en la gastronomia japonesa és l’estació de l’any, ja que les quatre estacions estan molt marcades i això provoca una gran varietat de productes a cada temporada. Tanmateix, la vaixella que utilitzem a cada estació també té un paper destacable a l’hora de preparar i servir el menjar.

Seguidament, en Roger ens va fer l’explicació de què es compon un menú japonès: 1 sopa, 3 plats. L’arròs és el plat principal de tot menú japonès, sigui a l’hora d’esmorzar, de dinar o bé de sopar. Es col·loca a la banda esquerra i s’utilitza un bol de ceràmica perquè no perdi temperatura. Habitualment la sopa també forma part d’aquest menú i la trobarem a la banda dreta presentada en un bol de fusta per evitar cremar-nos quan agafem el bol. L’arròs i la sopa aniran acompanyats d’un plat de proteïna (peix, carn, tofu…) amb guarnició vegetal o fideus, i també dos plats més: un de verdures en conserva i un altre que podria ser una amanida d’algues. La manera de menjar el menú és triangular, ja que anem menjant una mica de tot, barrejant tots els elements a la boca, que provoca una explosió de sabors.

També vam conèixer alguns comportaments que hauríem d’evitar si ens conviden a una taula japonesa com per exemple: passar-nos el menjar amb els palets, fer-los servir per recollir-nos el cabell o bé clavar-los al bol d’arròs.

Va ser una tarda on vam aprendre a ser comensals nipons gràcies als coneixements i la passió de Roger Ortuño.