Centres Cívics Vic

CRÒNICA DEL TALLER MONOGRÀFIC “L’ART DE PIROGRAVAR LA FUSTA”

El passat dijous dia 12 de maig va tenir lloc el taller monogràfic L’ART DE PIROGRAVAR LA FUSTA, dins del marc dels Tallers de Primavera 2022 dels CCVIC,  al CCVIC Plaça d’Osona.

El pirogravat és un art molt antic, l’han practicat diverses cultures des de la prehistòria fins a l’actualitat; A la Xina, per exemple, era conegut amb el nom de “brodat amb agulles de foc”.  Consisteix en fer un dibuix sobre una base, en aquest cas de fusta, per mitjà d’una punta calenta que va cremant; Regulant la intensitat de l’escalfor d’aquesta punta es poden anar creant traços de diferents tonalitats de marrons fins al negre, i permet també dibuixar ombres, de tal manera que es poden fer fins i tot retrats i obres d’art precioses.

De la mà de la Lorena Almirante de Tocafusta, els participants al taller L’ART DE PIROGRAVAR LA FUSTA van aprendre les bases tècniques per endinsar-se en aquest preciós art.

La Lorena va explicar quins pirogravadors hi ha al mercat, les diferències entre ells i com utilitzar-los. Al taller n’hi va haver de diversos tipus, alguns portats pels assistents, i ella va ensenyar les diferents maneres de dibuixar-hi. Va fer una àmplia explicació també de com fer traçats i ombres, i també va explicar les diferències de pirogravar sobre un tipus de fusta o un altre; A continuació va començar la pràctica.

Per a alguns era el primer contacte amb la tècnica, i per a d’altres ja era una tècnica coneguda i practicada i en venien a aprendre més secrets.

Se’ls van repartir uns bonics cartellets per penjar, fets amb fusta de pollancre i amb un marc de branqueta d’avellaner, on cadascú va crear un dibuix personalitzat amb un pirogravador. Després van passar a gravar un nom en un braçalet fet amb un tronquet d’alzina, amb un pirogravador diferent, més bo, i van poder veure la diferència gravant amb aquesta millor eina, que permetia més control i precisió del dibuix que es feia.

Va ser un taller molt interessant on van quedar clares les bases per començar a formar-se en aquest art, que com va dir la Lorena Almirante, és un art d’aprenentatge autodidacte que requereix moltes hores de pràctica, amb la qual es van descobrint noves tècniques fins i tot al llarg dels anys.