Centres Cívics Vic

CRÒNICA SOBRE EL MONOGRÀFIC DE LLAVORS

Varietats tradicionals de la comarca i Banc de llavors de Roda de ter, el passat divendres dia 9 d’abril.

El passat divendres vam poder gaudir d’una excel·lent xerrada Online amb  Pere Bosch i  Josep Arderiu, membres del Banc de Llavors de Roda de Ter.

La xerrada va començar fent una introducció sobre l’agricultura de la comarca d’Osona.

Com sorgeix la idea de fer una banc de llavors, Les diverses varietats de llavors de la comarca i les varietats recuperades des del banc de llavors, quines espècies han quedat en desús o s’han anat perdent i quina pot haver estat la possible causa, com el banc de llavors ha anat creant el seu propi banc a la comarca arran de recollir donacions de llavors, cultivant les llavors per assegurar la varietat, renovant les llavors antigues als nostres horts, fent planter d’estiu de varietats locals, i  cultivant i fomentant l’agrobiodiversitat a la comarca, així com parlant sobretot amb la gent gran de la comarca per tal de conèixer algunes característiques fonamentals alhora de conservar les varietats tradicionals cultivades i per últim què s’ha de tenir en compte segons la varietat a l’hora de fer el planter i la plantació.

Va haver-hi torn de preguntes on els assistents van poder preguntar dubtes i curiositats de llavors, plantes, malalties que es transmeten a través de la llavor etc…

I per últim vam poder veure dues tècniques per extreure les llavors. La primera mitjançant la fermentació àcida, com es poden extreure les llavors d’un tomàquet, aquesta tècnica permet una conservació en millor estat de les llavors, i en redueix les possibles transmissions de malalties a la planta que neixi. La segona mitjançant picar i garbellar o collar les llavors, vam poder veure l’extracció de la mongeta i la mostassa.

En teniu l’enllaç a dos vídeos on es mostren les tècniques de les extraccions esmentades.

Tècnica d’extracció àcida, portada a terme per el Banc de LLavors de Roda de Ter
Tècnica d’extracció de llavors mitjançant picar i colar, portada a terme per el Banc de LLavors de Roda de Ter

Per últim agrair a questa col·laboració al Banc de Llavors de Roda de Ter, i a tots/es els/les assistents que ho heu fet possible!

Pere Bosch i Josep Arderiu del Banc de Llavors de Roda de Ter
Tècnica d’extracció àcida
Planter de Llavors

Plantes de mostassa i mongetera

Planter de tomaquera