Centres Cívics Vic

AMERICAN RHYTHMS

Foxtrot, xarleston i rock & roll en parella

Aquest trimestre aprendrem els primers passos de tres dels balls més ballats i amb més influència sorgits als EUA durant la primera meitat del segle XX: el foxtrot, el xarleston i el rock & roll.

Foxtrot

El foxtrot és un ball nord-americà que neix el 1912 amb les primeres orquestres de jazz. El seu nom significa, literalment, “trot de la guineu”; aquest nom al·ludeix a les primitives danses negres que imitaven passos d’animals, en les quals es van inspirar els primers ballarins de foxtrot.

Aquest ball es va convertir ràpidament en el més popular dels Estats Units, però l’època daurada d’aquest gènere va ser durant els anys 30.

Als anys vint van aparèixer dues modalitats del foxtrot original. Una de la mà dels ballarins anglesos Vernon i Irene Castle, que van refinar i desenvolupar aquest ball, eliminant alguns passos dels seus orígens i donant-li un ritme més lent: d’aquí en sorgeix l’anomenat slowfox o fox anglès. L’altre sorgeix de forma paral·lela a les sales de ball americà. La gent va incorporar elements i figures del xarleston al foxtrot en les seves cançons més ràpides, sorgint el fox ràpid o quickstep.

Xarleston

Aquest ball s’origina als Estats Units el 1903, concretament a Charleston, Carolina del Sud. Té l’origen en una dansa africana anomenada juba. Va començar a practicar-se a partir dels anys 20, com una forma de diversió i distracció per la comunitat negra que va ser copiada ràpidament pels blancs.

En aquesta època el foxtrot era el ritme més popular, però llavors el xarleston va esdevenir una forma extravagant, boja i divertida de ballar el foxtrot.

El xarleston va ser un ritme, i també un símbol, que va caracteritzar una època de despreocupació i frivolitat: els bojos anys 20. Una època plena de canvis socials i culturals.

La seva fama va anar en augment fins a l’any 1927, quan va començar a decaure, empès primer pel Black Bottom, i més tard pel quickstep o fox-ràpid.

Rock & Roll

El rock and roll es va originar simultàniament amb el gènere musical del mateix nom, amb moltes influències del blues, el swing i el ritterbug.

Es diu que el seu naixement és a l’any 1950 quan Bill Haley and the Comets van llançar la cançó “Rock Around the Clock”.

Havia sorgit un nou ball fresc i viu, que a través de moviments desenfadats s’utilitzava per representar les llibertats socials i la rebel·lia juvenil. Tant la música com el ball van començar a fer-se molt populars i atractius pels adolescents que buscaven nous sons per expressar les seves sensacions i emocions. En el rock van trobar una música i un ball que els representava.

Nota: Donat que es balla per parelles, la inscripció es farà directament per parelles, solament s’ha d’inscriure una persona de la parella, tot i que el pagament serà per les dues persones.

No cal que les parelles siguin home-dona, podeu ser dues amigues, amics, família, etc…. la qüestió és gaudir ballant.

Les sessions tindran una durada de 75 minuts.

Inscriu-te!
Dates del taller
10 sessions
20 de gener – 23 de març
Horaris
Dilluns (3 grups)
de 9:30h a 10:45h
de 18:45h a 20:00h
de 20:15h a 21:30h
Lloc
CCVIC La Guixa
Tallerista
Sebastià Ordeig
Preu
70€
(inclou dues persones)