Centres Cívics Vic

NANOSAT OSONA
PRIMERA EDICIÓ | Febrer – Maig 2023

Atenció joves enginyeres i enginyers de la comarca d’Osona! Teniu una missió: construir i llançar un satèl·lit que capturi dades a temps real!

QUÈ ÉS EL NANOSAT OSONA?
El NanoSat Osona és un concurs que planteja el repte de simular el llançament real d’un satèl·lit de les dimensions d’una llauna de refresc. Per completar la missió, cada equip haurà d’encarregar-se del disseny, la construcció i la posada en funcionament del seu satèl·lit, així com l’anàlisi de les dades capturades. Ho aconseguireu? Els satèl·lits es llançaran en una jornada final que es farà l’últim cap de setmana de maig (lloc i hora a concretar).

COM FUNCIONA EL NANOSAT OSONA?
· Les persones inscrites, que s’organitzaran per equips de 3 a 5 components, hauran de construir i llançar un satèl·lit capaç de capturar diverses dades a temps real durant la seva caiguda.
· Cada equip definirà com donar resposta a la missió principal i també podrà plantejar una missió secundària en la que decidirà quines dades es volen captar. Quines dades sorprenents podreu aportar?
· Això vol dir que cada equip construirà el seu propi dispositiu amb els sensors i els sistemes de comunicació i emmagatzematge de dades necessaris per acomplir els objectius.
· Atenció! S’haurà de poder recuperar el satèl·lit després del llançament. S’haurà d’equipar amb un paracaigudes per assegurar un aterratge segur i poder analitzar i comunicar les dades recollides.
· Durant la jornada del llançament, cada equip haurà de fer una presentació del seu projecte i les dades recollides. Un jurat valorarà les propostes i conclusions de cada equip. Podreu sorprendre el jurat amb les vostres conclusions?
· Consulta tots els detalls a les bases (bases NanoSat Osona: document PDF).

INSCRIPCIONS
· La inscripció és gratuïta i individual i es pot fer fins al dia 28 de febrer.
· Tenir entre 14 i 18 anys i no estar cursant estudis superiors.

QUÈ HE DE TENIR EN COMPTE?
· Es farà una presentació del concurs el dia 15 de febrer, a les 18 h, al Centre Cívic Can pau Raba (1r pis, espai B). Aquesta presentació és oberta a tothom.
· La primera sessió en l’espai de taller (1 de març al Centre Cívic Can Pau Raba de Vic) servirà per fer els equips entre les persones inscrites i rebre les indicacions inicials.
· Cada equip tindrà un entrenador/a major d’edat que l’acompanyarà durant el procés i serà la persona de contacte amb l’organització. Cada equip pot triar aquesta figura, i en cas que l’equip no trobi entrenador/a, des de l’organització es procurarà assignar-los-en un/a! Aquesta figura NO ha d’estar inscrita com a participant.
· Es facilitarà gratuïtament un kit de material bàsic a cada equip i s’oferirà un espai de taller setmanal, cada dimecres a partir de l’1 de març, de 17.30 h a 19 h a l’espai de fabricació digital del Centre Cívic Can Pau Raba. Els equips també poden treballar autònomament fora d’aquest espai.

FASES:
1. Inscripció
2. Creació dels equips
3. Buscar un/a entrenador/a
4. Idear, dissenyar i construir!
5. Llançament del satèl·lit
6. Presentació de les dades capturades

CANAL DE CONTACTE:
viclab@vic.cat

Inscriu-te!
Dates
XERRADA PRESENTACIÓ
Dimecres 15 de febrer, 18 h
Centre Cívic Can Pau Raba (1r pis, espai B)

ESPAI DE TALLER
Dimecres a partir de l’1 de març
De 17.30 a 19 h
Centre Cívic Can Pau Raba

LLANÇAMENT SATÈL·LIT
Últim cap de setmana de maig
Horaris taller
1 grup
17.30 a 19 h
Lloc
Lab Ausa | CCVIC Can Pau Raba
NanoSat Osona
Impulsat pel PECT Osona Lab City amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vic, Creacció i Aprentik.
Preu
Gratuït

Venda on-line tancada