Centres Cívics Vic

SUMI-E I SHODÕ. CAMINS DE MEDITACIÓ.

El sumi-e i el shodõ son dues arts japoneses de pintura i cal·ligrafia respectivament, nascudes a la Xina però introduïdes al Japó per monjos budistes entre els segles IX i XIII; Allà, aquestes arts van desenvolupar i conformar una forta personalitat pròpia.

El shodõ és l’art japonès de la cal·ligrafia. El terme significa “camí de l’escriptura”. És una herència del budisme zen, que considera la seva pràctica una forma de meditació per transcendir l’ésser i reflectir-se en la Creació.

En aquest art, tradicionalment s’aplica tinta amb un pinzell fet amb canya de bambú i pèl d’animal, sobre un paper d’arròs que l’absorveix ràpidament; La tècnica implica pocediments d’elaboració meticulosos i requereix paciència i concentració. Tot i que s’ensenya a les escoles com a escriptura dels caràcters Kana i Kanji, perfeccionar la tècnica implica anys de pràctica i dedicació.

Es creen obres d’art en shodõ de gran bellesa, però la seva intenció final sempre és transmetre significats profunds.

El sumi-e és una tècnica de pintura zen naturalista que representa els elements de la natura en la seva forma més essencial. El seu nom ve del japonès sumi, que vol dir ‘tinta’, i e, que vol dir ‘pintura’.

Tant a la Xina com al Japó la pintura s’entén com una extensió de la cal·ligrafia i així, de la mateixa manera les pinzellades de tinta xinesa del sumi-e son suaus i fluïdes.

La tècnica del sumi-e prové de la filosofia taoista de viure en harmonia amb el camí, i per això igualment les pinzellades no busquen el control ni el detall ni pretenen ser figuratives, sinó que busquen la naturalitat, la simplicitat i l’espontaneïtat, pintant la natura amb traços molt simples que en capten l’essència.

En aquest taller practicarem les arts tradicionals japoneses sumi-e (pintura zen) i shodõ (camí de l’escriptura), després d’una breu introducció històrica i filosòfica d’aquestes arts.

Inscriu-te!
Dates del taller
Divendres 15 de juliol de 2022
Horaris
18 h – 20 h
Lloc
CCVIC Plaça d’Osona
Preu
8€

A càrrec de Josep Maria Roma.

Cal inscripció prèvia.