Centres Cívics Vic

PROPOSTES DE LECTURA PER SANT JORDI

Un llistat de suggeriments de diverses persones i entitats per aquest Sant Jordi 2020

Us presentem un seguit de recomanacions de llibres per a viure la diada de #SantJordiaCasa. Recordeu que les llibreries de la ciutat accepten comandes i fan lliuraments a domicili: consulteu-les aquí.

BIEL BARNILS tintaxinesa.blogspot.com

 • Diccionari Pla de literatura de Josep Pla (Palafrugell 1897 – Llofriu 1981).
  • Editorial labutxaca. Edició de Valentí Puig. 924 pàgines. 18’95€.
  • ‘Recull ordenat de fragments retallats de l’Obra Completa d’aquests lector voraç. S’hi recullen autors, gèneres, llibres i corrents literàries, però també entrades com “tedi”, “ulls” o “cafè”. Una delícia per a lletraferits, planians o no’.

TERESA SABORIT teresasaborit.cat
Escriptora, narradora i assessora literària. El 2018 va publicar “La revolució de les formigues“, una novel·la negra emmarcada en tot el que vam viure a Catalunya a finals del 2017. La trama gira al voltant del conflicte d’una parella atrapada en els esdeveniments i la seva filla: fins a on series capaç d’arribar, per protegir una filla?.

 • 1984 de George Orwell (Motihari, Índia, 1903 – Londres, 1950).
  • Grup 62. Col·lecció El Balancí. Traducció de Lluís-Anton Baulenas.
  • La Teresa sobre la novel·la: ‘1984 de George Orwell, una novel·la paradigmàtica de fins a quin punt un govern pot arribar a manipular la història per adaptar-la als seus objectius. Una cita d’aquest llibre que sempre m’ha semblat molt interessant: “El passat, va pensar en Winston, no només havia estat alterat, sinó que estava sent destruït. Perquè ¿com establiria vostè el fet més evident si no n’existia més prova que el record de la seva pròpia memòria?”

ROBERT JOVÉ (@rjraubert)
Lector de vocació i bibliotecari de professió. Ha publicat llibres de poesia. Porta a terme recitals i ha traduït Howl, d’Alan Ginsberg.

 • Claus i Lucas‘ d’Agota Kristof (Csikvánd, Hongria, 1935 – Neuchâtel, Suïssa, 2011).
  • Amsterdam. Traducció de Sergi Pàmies. Volum que inclou la trilogia de Claus i Lucas, formada per El gran quadern, La prova i La tercera mentida. 424 pàgines.
  • Els bessons Claus i Lucas viuen en un país ocupat per forces estrangeres. Són enviats a una ciutat fronterera, fugint de la Guerra —una guerra—, que s’apropa al seu final. La seva àvia, una dona cruel i abjecta que viu en una caseta ruïnosa dels afores, els acollirà de mala gana. Els nois respondran a les penalitats practicant una sèrie d’exercicis amb l’objectiu de fer suportable l’insuportable: el fred, la gana, el dolor, la guerra. Anotaran els seus progressos en un quadern escolar i esdevindran uns mestres precoços i impassibles en l’art de sobreviure.
 • Ictiosaure‘ de Dolors Miquel (Lleida, 1960).
  • Edicions 62. 72 pàgines. 15’50€.
  • Després d’El guant de plàstic rosa (2017) i Heavy Miquel (2018), el nou llibre de poesia de Dolors Miquel, Ictiosaure, proposa al lector un trajecte escruixidor, en versos i proses poètiques, a traves de tres itinieraris: el de les roses, el del cor i el dels ossos.
 • Capcorestómac‘, de Biel Barnils. (Barcelona, 1º976)
  • Témenos Edicions. 90 pàgines. 15 euros.
  • Ressenya de l’autor a tintaxinesa.blogspot.com: ‘Al bell mig camí de la meva vida, antologia dels 60 poemes que salvo de la foguera. Publicar-los ha estat la meva manera d’allunyar-me’n, desprendre-me’n, treure-me’ls de sobre, començar altres coses. Ordenats per pensament, sentiment i estómac, és una manera com una altra d’ordenar-los, tot i que estigui lluny de la veritat i l’exhaustivitat perquè hom no sap mai on comença una cosa i on acaba l’altra’.

MONTSE BOVÉ @bovemontse

 • La mandra‘, d’Oriol Quintana (Barcelona, 1974)
  • Fragmenta Editorial. Col·lecció Assaig. 72 pàgines. 9’90€.
  • La ressenya de la Montse: ‘Aquest breu assaig és un dels set llibres que formen part de la sèrie “Pecats capitals”, editats per Fragmenta Editorial. Dividit en 9 capítols, el pecat és abordat des de diversos punts de vista: la mandra a Occident, mandra i dolor, la procrastinació (que significa deixar les coses per a més tard)…tots ben rics en idees, al meu parer. El llibre, fins a un cert punt, és una defensa del pecat. La mandra ha estat mal vista al llarg de la història i ha tingut els seus perseguidors acèrrims, i l’assaig intenta revertir aquesta tendència. Crec que és una lectura molt recomanable per aquests dies, perquè ens convida a reflexionar sobre quines de les coses que ens autoimposem són realment absurdes o accessòries i quines són realment necessàries. La mandra que ens fa portar-les a terme pot ser un bon criteri per descobrir-ho’.

GUILLEM SOLDEVILA (@guillemsol)
Emprenedor, apassionat de la comunicació i viatger.

 • L’antropòleg innocent‘ de Nigel Barley (Kingston-upon-Thames, Anglaterra, 1947).
  • Grup 62. Col·lecció La butxaca. Traducció de Dolors Udina. 240 pàgines. 8’45€.
  • En Guillem va llegir el llibre en l’edició d’Anagrama (El antropólogo inocente) i comenta que és un dels llibres que el va marcar, ja que algunes de les escenes narrades per Barley les va viure en primera persona en els viatges que va portar a terme a l’Àfrica durant la dècada dels 90. Sinopsi de l’editorial: ‘L’any 1978 Nigel Barley, doctor en antropologia, va anar al Camerun per portar a terme la seva primera experiència de treball de camp antropològic. I va estar a punt de ser l’última. Però va sobreviure i va escriure aquesta divertida crònica de la seva estada amb la tribu dels dowayos, amb la qual va conviure durant dos anys’.

L’ORTIGA
El col·lectiu feminista L’Ortiga ens fa un suggeriment triple per a la llista de lectures:

 • Caliban i la Bruixa‘ de Silvia Federici (Parma, 1942).
  • Virus editorial (2018) . Traducció de Marta Pera. 448 pàgines. 22€.
  • ‘Federici, una de les pensadores més importants del nostre segle, retrata el paper de les dones en el món actual a través d’una profunda anàlisi històrica que ens descobreix els fonaments del sistema econòmic, polític i social actual. El llibre ajuda a reflexionar entorn als valors del món occidental i desvetlla els “per què” que han fet possible la configuració de l’actual sistema capitalista i patriarcal. Descobrirem que la tradició de les dones va lligada a l’ajuda mútua, la solidaritat i la valorització d’allò comú, valors més que necessaris si després d’una crisi com la que estem vivint volem salvar la nostra supervivència i el planeta’.
 • Follem?‘ de Bel Olid (Mataró, 1977).
  • Bridge (2019). 180 pàgines. 18€.
  • ‘En aquesta última obra de Bel Olid, l’autora reivindica la importància de viure unes sexualitats més humanes, lliures i plaents. El llibre mostra una prespectiva de les sexualitats des de diversos angles. A més reserva un espai per revisar l’educació sexual que rebem des de petites, ja que “potser el primer que hauríem d’aprendre del sexe és desaprendre. Desaprendre el desig que ens han ensenyat que hem de sentir, desaprendre la vergonya”. Per parlar de tot això, contextualitza la societat capitalista, heteropatriarcal i hipersexualitzada on vivim i la contrasta amb noves maneres d’entendre la sexualitat a partir d’una perspectiva feminista. A Follem? l’autora sap transmetre d’una manera molt entenedora, clara i de lectura fàcil el que podria ser una bona guia sobre el sexe des que comencem a interaccionar amb aquest món’.
 • Teoria King Kong‘ de Virginie Despentes (Nancy, 1969).
  • L’Altra Editorial (2018). Traducció de Marina Espasa. Pròleg de Cabrera Callís. 152 pàgines. 14’95€.
  • ‘Teoria King Kong s’ha convertit en un dels llibres de referència del feminisme i de la teoria de gènere. És un assaig impactant, àgil i sense censures ni concessions en el que Virginie Despentes comparteix la seva pròpia experiència sobre la prostitució, la violació, la repressió del desig, la maternitat i la pornografia amb l’objectiu d’acabar amb el patriarcat. El text arrenca: «Escric d’entre les lletges, per a les lletges, les velles, les camioneres, les frígides, les mal follades, les infollables, les histèriques, les tarades, per a totes les excloses del gran mercat de la tia bona. I començo per aquí perquè quedi clar: no em disculpo per res, no he vingut a queixar-me. No em canviaria per ningú, perquè ser la Virginie Despentes em sembla que és més interessant que cap altra ocupació». Una declaració d’intencions. Despentes és novel·lista i directora de cinema. Als disset anys va deixar els estudis i se’n va anar a viure a Lió, on va treballar en una botiga de discos, va col·laborar en diverses revistes musicals i es va prostituir. S’ha consolidat com una veu imprescindible de la literatura francesa contemporània’.

FERRAN GENÍS
Lector empedreït, escriptor ocasional i fervent admirador de James Joyce.

 • La pell freda‘ d’Albert Sánchez Piñol (Barcelona, 1965).
  • Edicions La Campana. 312 pàgines. 15€.
  • Mai no serem absolutament aprop d’aquells que estimem. Quan em vaig embarcar, ja coneixia aquest principi atroç, ens diu, tot just a l’inici, l’exiliat protagonista d’aquesta novel·la. Amb aquest interessant llibre l’autor barceloní va donar-se a conèixer, ja fa una pila d’anys, i ho feia de la manera més brillant, potser recordant-nos Conrad o fins i tot l’imaginatiu Lovecraft. És difícil explicar la novel.la, hi ha de tot, de la por dels misteriosos visitants passem a l’esperança de la de pell freda, Anesis. Una obra original que explora temes com la solitud i l’amor. Una obra que em permeto rescatar en aquests temps de confinament que vivim’.

SANDRA PARÉS sandrapares.com
Ha impartit el taller ‘narrativa per a blog i xarxes socials’ a Can Pau Raba. Ha publicat la trilogia ‘Terra de bruixes‘ i també diversos llibres de no ficció. La Sandra ens recomana:

 • L’avi de 100 anys que es va escapar per la finestra‘ de Jonas Jonasson (Växjö, Suècia, 1961)
  • Edicions La Campana. Traducció de Lluís Solanes. 416 pàgines. 19€.
  • Un llibre que pot agradar a molta gent, molt divertit i amb el qual també es pot aprendre una mica d’història. El protagonista, Allan, viu aventures esbojarrades amb alguns personatges històrics del segle XX.

ASSOCIACIÓ DE FAMLIARS I MALALTS D’ALZHEIMER D’OSONA (AFMADO) www.alzheimerosona.com
AFMADO ofereix suport a les persones en el procés d’acceptació de la malaltia i un acompanyament en la presa de decisions que comporta.

 • Àvia, te’n recordes?“. Laura Langston (1958 Victòria, Canadà).
  • Ediciones Beascoa. 12,12€.
  • AFMADO ens recomana un llibre per explicar als més petits què passa amb la gent gran que pateix Alzheimer o algun altre tipus de demència. Una tasca que, sovint, pot no ser massa fàcil quan l’avi o àvia no ens reconeix o ens deixa de parlar. La protagonista del llibre, la Marga, acompanya a a la seva àvia en la lluita per superar la manca de memòria.
 • L’àvia necessita petonets” Ana Bergua i Carme Sala.
  • Proteus.
  • La vida de la petita Maite canvia quan la seva àvia ha d’anar a viure amb la família perquè perd la memòria i es desorienta.

EVA MARICHALAR www.evamarichalarfreixa.com
Es dedica a l’educació i les arts des d’una vessant multidisciplinar. És professora del Departament de Didàctica de les Arts i les Ciències de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes de la UVic-UCC, on també desenvolupa la seva tasca com a directora artística de l’Aula de Teatre.

 • La meva família i altres animals“. Gerald Durrell (1925 Jamsedpur, Índia – 1995 Jersey, Gran Bretanya).
  • Editorial Empúries, col·lecció Empúries Narrativa. Traductor: Josep Julià Ballbé.
  • “En tinc la quarta edició que va publicar l’editorial Empúries l’octubre de 1990. Me’l vaig llegir amb 17 anys i recentment l’he recuperat en una segona i emocionant lectura després de tots aquests anys.
   Aquest llibre trena en un sol relat biografia, història i zoologia d’una forma vibrant a vessar de bon humor. El detall de la narració és tan viu que, de cop, en aixecar la vista a mitja lectura, diries que sí: ets a l’illa grega de Corfú (no saps com, però hi ets de veritat), a casa de la família Durrell (on creus fins i tot saber on és la teva habitació), asseguda a la cuina (o al jardí) gaudint de la seva agitada i captivadora conversa mentre el fill petit, en Gerald (el mateix qui anys després escriuria el llibre i es convertiria en un zoòleg de referència), t’explica les curiositats més fascinants de la fauna i flora d’aquest magnífic lloc. Falten pocs anys perquè esclati la Segona Guerra Mundial, però tu has decidit quedar-t’hi a viure, amb els Durrell. La mare, cap de família, et fascina amb la seva personalitat forta i lliure. Ara entens un possible inici de tota la genialitat d’en Gerald Durrell, i descobreixes amb emoció, que el seu germà gran és en Lawrence Durrell, qui pocs anys després acabaria escrivint l’aclamat “Quartet d’Alexandria”.
   Aquest llibre és un testimoni de luxe d’una època, d’un lloc, d’una família clau en la història de la literatura i un document únic sobre les primeres passes d’un zoòleg excepcional. No us tornareu a mirar mai més ni animals ni cuques igual i no podreu parar de pensar que, passi el que passi, vosaltres també voleu anar a Corfú”.

ALBERT RUBIO
Ha portat terme diversos tallers d’escriptura al CCVIC Can Pau Raba. Aquestes són les seves recomanacions:

 • La primera y última nieve de Max Gladstone (1984, Cambridge, Massachusetts)
  • Editorial: Editorial Planeta, col·lecció Planeta Internacional. Traductor: Rogelio Alejandro Romero Álvarez. Juvenil: a partir de 12 anys. 544 pàgines.
  • La màgia substitueix l’economia. Els mags, gairebé advocats consultors, revisen pactes amb déus i dimonis i porten els seus casos a corts de màgia. És com si el Doctor Extraño es barreges amb The Good Fight. El cicle és extens però les novel·les es poden llegir independentment. Una de les millors representacions, i la més creïble, de la màgia, i de com funciona el món.
 • Canciones de un soñador muerto de Thomas Ligotti (Detroit, 1953).
  • Editorial Valdemar, colecció: Gótica / GOT-118. Traducció de Marta Lila. 368 pàgines. 26€.
  • La primera col·lecció de contes de Thomas Ligotti és una meravella pels amants del conte. El seu terreny és l’horror còsmic, el desassossec metafísic, el pessimisme i les estranyes dosis d’humor negre. Però Ligotti va molt més enllà anant molt més endins: és un pensador de les pors que no ens deixen dormir i que ens defineixen.
 • Els homes invisibles de Joan Perucho (Barcelona, 1920-2003).
  • Editorial Comanegra, col·lecció Portàtils. Epíleg de Marina Espasa i dibuixos de Francesc Todó. Edició de Julià Guillamon i Jordi Puig. 160 pàgines. 17€.
  • Aquest any celebrem el centenari del naixement de de l’autor i Els Homes Invisibles recull proses poètiques dels seus inicis. Cada dia que passa Perucho sembla més modern, per rar i per anar a contracorrent; per enciclopèdic i inabastable; per barrejar fantasia, humor i tot el que li agradava: dandisme, decadència, pop, esoterisme, cuina i fulletons.

RAYDA GUZMÁN raydaguzman.net
Ha portat a terme tallers al CCVIC Plaça d’Osona. L’any 2007 va publicar el llibre La Mujer Serena.

ALBERT CANADELL
Joier artesà i escriptor.

BLOC DEL CLUB DE LECTURA DE LA BIBLIOTECA JOAN TRIADÚ
decasaalclub.blogspot.com
Tanquem aquest llistat amb una recomanació en plural feta per l’alumnat del Club de lectura. Feu clic a l’enllaç i gaudiu de més de 70 suggeriments!