Centres Cívics Vic

Vins natural de l’Empordà

Dissabte 23 de novembre es va portar a terme la sortida ‘Vins naturals de l’Empordà’, una activitat que forma part del programa Propostes Tardor 2019 que organitzen els Centres Cívics de Vic.

A les 9 del matí ens vam reunir al Centre Cívic El Montseny per marxar amb un autobús cap a l’Empordà. Guiats per en Miguel Figini, coordinador de l’Espai del Vi Català, durant el trajecte ens va parlar dels vins biodinàmics i les pràctiques que utilitzen, les quals són molt diferents de la viticultura industrial.

La primera parada és a l’Alt Empordà, concretament a la població d’Espolla, on visitem El Carriel dels Vilars. Al capdavant d’aquest celler biodinàmic hi ha en Carles Alonso, qui ens explica com viu aquest projecte personal i ens explica alguns dels entrebancs que s’ha trobat a l’hora de produir aquest tipus de vi com és el canvi climàtic, el qual ha causat un impacte força negatiu.

Passejant per les vinyes ens adonem, com ja ens havia comentat en Miguel, que aquest un terreny més aviat sec on predomina la pissarra o, altrament dit, llicorella i que ens recorda a la zona del Priorat. En Carles ens explica les característiques de la terra, les varietals que conrea, ens mostra les herbes aromàtiques que trobem al voltant de les vinyes i ens parla del seu amor-odi per l’alzina surera. Crec que tots plegats pensem que en Carles és un personatge singular, interessant, sense pèls a la llengua, un enamorat de la natura i un apassionat del seu projecte. Posteriorment, tastem tres vins elaborats pel mateix celler per descobrir que són vins molt sorprenents i com molt bé diu el nostre guia, són vins amb ànima.

La pròxima parada va ser Calonge, població del Baix Empordà, on arribem a la tarda per visitar el Mas Molla, un reducte on els pagesos encara conserven l’agricultura familiar tradicional basada en la collita pròpia i la venda directa del vi de pagès. Ens rep en Lluís, l’amo del mas, qui ens porta a fer una visita per les vinyes per explicar-nos que la història del Mas Molla es remunta al segle XIV.

Tenint present el que ens havia comentat el guia sobre el terreny, veiem que el d’aquí Les Gavarres és més humit i argilós que no pas el de l’Albera que hem visitat al matí, fet que condiciona el tipus de varietat que trobarem en un lloc o en un altre. Les varietats autòctones com la Garnatxa negra (o Lledoner) i la Carinyena (o Samsó) són les que fan que el vi de pagès de Mas Molla, sigui únic.

Seguidament ens endinsem al celler i de seguida ens adonem que aquest és un lloc amb molta història. Rodejats de bótes centenàries, en Lluís ens fa quatre cèntims d’alguns dels impediments que s’han trobat al llarg dels últims anys per mantenir el celler tal com el trobem, en la seva essència i sense haver patit cap canvi des de fa temps i finalment, hagi esdevingut un Bé Cultural d’Interès Nacional.

Per últim, arriba el moment de tastar el vi de pagès i la Neus, una de les filles que segueix la tradició familiar, és la que ens guiarà en el tast. Com ja ens havia comentat el seu pare anteriorment, el fet que la fermentació sigui espontània i amb llevats autòctons provoquen que el vi de cada anyada i cada bóta sigui irrepetible. Es tracta de vins naturals i vius que evolucionen amb els temps. Són vins amb personalitat pròpia.

Finalment, arribem a Vic a les 21.30 h podent dir que ha estat una jornada vinícola intensa i en la qual hem après una mica més dels vins naturals de l’Empordà.

Gràcies a tots/totes els que vàreu participar d’aquesta sortida. Fins a la vinent!

Podeu veure les fotos de la sortida al nostre facebook.