Centres Cívics Vic

CRÒNICA DE LA SETMANA BIO AMB MENGEM OSONA

La Setmana Bio per l’alimentació ecològica és un esdeveniment en el que es celebren tot un conjunt d’activitats amb l’objectiu comú de promocionar i donar a conèixer la producció i alimentació ecològiques a tota la població. Aquest any els Centres Cívics de Vic, juntament amb l’Associació de Productors i Consumidors Mengem Osona, hem organitzat dues activitats al voltant d’aquesta setmana i s’han portat a terme al CCVIC El Montseny.

Primerament, el dijous 20 d’octubre, va tenir lloc la “Degustació de formatges ecològics catalans” a càrrec de Maria Llorens del Serradet de Barneres, una petita granja d’ovelles ubicada a Sant Martí Sescorts (L’Esquirol), que forma part de Mengem Osona. El Serradet de Barneres transformen la llet de les seves ovelles en productes artesans i de qualitat com formatge fresc, mató, iogurt, llet fresca i formatge madurat d’ovella. Aquest últim és un dels formatges que els assistents van poder degustar. Està elaborat amb llet crua d’ovella i té uns 5-6 mesos de maduració sobre lleixes de fusta, durant els quals freguen regularment l’escorça amb aigua i sal. A part del formatge madurat del Serradet, van poder degustar els següents formatges ecològics:

– El Fermió, un petit formatge elaborat a partir de llet crua ecològica de vaca de Formatges La Balda de la Vall de Llémena.

– El Prior, un formatge madurat de llet crua de vaca de Formatges de Lluçà.

– L’Altre, també de llet crua de vaca de Formatgeria Xauxa de La Garrotxa.

Els formatges van anar acompanyats de raïm i pa de Mas Corcó, productes que, juntament amb els formatges, els trobareu a la botiga de Mengem Osona. Els formatges del Serradet de Barneres també els podeu trobar als mercats setmanals de Manlleu, Vic, Torelló i Roda de Ter.

El dissabte va ser el torn de la segona proposta: “Cuina creativa de tardor: receptes versàtils, fàcils i divertides amb un toc grec” a càrrec de Myrto Kalle, que va elaborar receptes amb productes que podem trobar a la botiga de Mengem Osona, tots ells ecològics, de proximitat i de temporada. Aliments directes de la pagesia i elaborats artesanalment. La Myrto, que és d’origen grec, va explicar que a Grècia s’acostuma a cuinar amb productes de temporada i que els aliments són molt propers, per aquest motiu li agrada la idea de consumir productes pròxims i directes del productor.

Primerament, va elaborar una pita amb bledes, un plat popular del nord de Grècia, que s’elabora amb fulles de massa filo, bledes i formatge de cabra Montbrú. Seguidament, va preparar unes magdalenes de carbassa ideals per la canalla. I per acabar, una espècie de croquetes anomenades “Karotokeftedes” que s’elaboren amb pastanagues, ous i formatge feta com a ingredients principals. Unes receptes senzilles, però a la vegada atractives i sobretot, molt saludables per a tota la família.