Centres Cívics Vic

EXCURSIONISME CIENTÍFIC

Un recorregut pel Montseny per aprendre arquitectura romànica i natura

Que és l’excursionisme científic?

Durant el darrer terç del segle XIX ran de l’Associació Catalanista d’Excursions Científiques i d’altres moviments culturals, a Catalunya va originar-se l’excursionisme científic, una disciplina en que l’aproximació a la muntanya no és des d’un prisma esportiu sinó cultural, en que els excursionistes posen a disposició de la ciència tot allò que veuen i estudien en les seves caminades. La preparació de l’excursió ja parteix des d’aquest postulat, triant el lloc i el material per investigar algun tema des d’un punt de vista científic.

El sacerdot, geòleg i excursionista Norbert Font i Sagué  va ser un dels primers en esbossar el que pretén l’excursionisme científic en un seguit d’articles que va publicar, l’any 1902, el Butlletí del Centre Excursionista de Catalunya. L’actual cultura excursionista científica és una aproximació minoritària, una cultura basada en la recerca sobre el terreny d’aspectes concrets de la nostra realitat propera. Els seus practicants són gent amb un coneixement molt especialitzat en temes palpables, persones que trepitgen el terreny de manera complementària a d’altres tradicions excursionistes: la universitària, la dels mitjans de comunicació, i la del món del turisme (més informació a: http://hdl.handle.net/2117/360226 ).

Inici sortida (i arribada): Aparcament Pla de la Calma (prop del Bellver), habilitat per la Diputació de Barcelona, amb força espai, gratuït. Per accedir a l’aparcament cal pujar per una pista asfaltada de 8km, senyalitzada des de la rotonda del poble de Tagamanent, al costat de la C-17.

Ruta: Circular de 3.5 km. Desnivell acumulat aprox: 80 m. Ruta fàcil. Cal portar calçat de muntanya i aigua.

Itinerari: De l’aparcament Pla de la Calma baixarem fins a la propera font de Linyac, on explicarem qui la va construir, i la qualitat de l’aigua que es pot beure d’ella. De la font, per un caminoi, arribarem al collet de Sant Martí, on també conflueix el GR-5 i el PR-C 213 (explicació dels GR, els PR i els SL). També veurem les restes de l’església romànica de Sant Martí. Aquesta església, de la que sols en queda un llenç i l’arrencada de la base de l’absis permet explicar els trets fonamentals del romànic del Montseny, i la seva particular posició al terreny.

De Sant Martí ascendint per un senderó, visitant la font de l’Obra, i arribant al cim de Tagamanent, on podrem visitar les restes del castell, i l’església de Santa Maria de Tagamanent. Com que la porta es de barrots de ferro, encara que estigui tancada es pot veure sense problemes el seu interior. Narració de la història feudal de Tagamanent, i comentaris sobre el paisatge que veiem als 360º.

Baixem de Tagamanent pel costat nord i podrem visitar la capella preromànica, lloc on la llegenda diu que van trobar la imatge de la Mare de Deu. Tornada al collet, i caminada fins al Bellver, mas del segle XIV, actualment habilitat com a  restaurant de quilòmetre zero. Del Bellver agafem un petit tram del camí ral de la Calma fins a Mas Agustí, on visitarem la part exterior d’aquesta gran masia i comentarem la seva història. Tornada a l’aparcament per una camí entre alzines centenàries, on podrem destacar el valor natural de la Calma.

Aquesta sortida estarà conduïda per Òscar Farrerons. Dr. Arquitecte, i ambaixador del Montseny

Inscriu-te!
Dates del taller
MONOGRÀFIC / DIUMENGE
5 de maig de 2024
Horaris
10 h – 13 h
Lloc
Aparcament del Pla de la Calma
Tallerista
Òscar Farrerons Vidal
Preu
16€
Inclusivitat
Taller No inclusiu. En cas de diversitat, demaneu informació ampliada al centre cívic.