Centres Cívics Vic

L’ORIGEN DE VIC

Descoberta de la història romana i arqueològica de la ciutat antiga

L’objectiu d’aquest taller és conèixer el context del moment fundacional de la ciutat de Vic i les restes arqueològiques que es conserven d’aquest període. Algunes encara són visibles i, d’altres, han aparegut en les excavacions i els estudis que s’han fet fins el dia d’avui. L’activitat s’estructura en tres sessions que consistiran en tres visites in situ diferents:

1a sessió
Els romans arriben a la península Ibèrica l’any 218 aC en un context de guerra. Contra qui? Amb quin objectiu? No només s’instal·len en el territori sinó que creen una xarxa de ciutats per vertebrar el seu poder i, en aquest context, neix Auso, el Vic romà. Coneixerem els motius pels quals els romans van decidir instal·lar-se al territori ausetà i situarem els jaciments urbans que encara es conserven d’aquest moment. Aquesta conferència anirà acompanyada d’alguns objectes recuperats a les excavacions que es conserven al fons del Centre d’Investigacions Arqueològiques d’Osona (CIAO).

Inscriu-te!
Dates del taller
3 SESSIONS / DIJOUS
Del 30 de maig al 13 de juny de 2024
Horaris
18 h – 19.30 h (primera sessió)
18 h – 19 h (segona i tercera sessió)
Lloc
CCVIC Joan Triadú, CIAO, MEV i Vicpuntzero
Tallerista
LuxMundi
Preu
20 €
Inclusivitat
Taller adaptable. En cas de diversitat, demaneu informació ampliada al centre cívic.

2a sessió
En quin moment es comença a considerar que les restes arqueològiques són patrimoni? El MEV Museu d’Art Medieval es va fundar el segle XIX amb l’objectiu de preservar-les i estudiar-les. Les seves sales d’arqueologia ens permetran observar com s’ha museïtzat aquest patrimoni de la ciutat antiga de Vic i completar el discurs encetat amb els materials vistos durant el dia anterior.

3a sessió
Vic és una ciutat romana, però també medieval i amb un important llegat barroc. La història no s’acaba a l’edat antiga sinó que continua. Una bona mostra d’aquest fet n’és l’espai Vicpuntzero, una petita capella barroca on es concentra l’evolució de la urbs durant 2000 anys. Visitar-la serà l’excusa perfecta per tancar el curs, essent conscients que la història continua.

Aquest taller el portarà a terme l’Aina Amat i Castells, historiadora de formació i docent de secundària de professió. Al llarg de la seva trajectòria, ha treballat com a arqueòloga i com a guia de turisme patrimonial. Actualment, és sòcia del Centre d’investigacions arqueològiques d’Osona (CIAO) i col·laboradora de l’empresa de serveis culturals Lux Mundi.

Nota: Per la primera sessió cal anar directament al CCVIC Joan Triadú (C. Arquebisbe Alemany, 5).

Col·laboració i agraïments: