Centres Cívics Vic

TRILOGIES MUSICALS

Els germans Mendelssohn

Rafael Esteve Alemany ens proposa una aproximació vivencial a les grans obres dels germans Mendelssohn.

La seva formació i carrera artística l’han dut de l’orquestra simfònica a la docència, passant per la musicologia i la traducció especialitzada. El 1998 va crear l’Aula Oberta d’Audició Musical a l’Escola Municipal de Música de Girona, origen d’altres projectes com aquest que ens ofereixen la Fundació l’Atlàntida i l’Ajuntament de Vic. Donar a conèixer la música des d’una perspectiva humanística, és per a ell una prioritat vital i el motor de la seva trajectòria.

Es portaran a terme 3 sessions independents en dissabtes. Les xerrades seran exposades amb to distès i escoltades en profunditat; elles mateixes ens revelen què hi ha més enllà d’un títol o fragment celebèrrim, juntament amb detalls significatius de l’època i la vida dels seus autors.

A continuació detallem cada sessió:

Dissabte, 8 de juny: Felix Mendelssohn, Concert per a violí.
Escrit quan el seu autor ja gaudeix d’un merescut prestigi internacional, no hem d’oblidar que aquest concert, aparentment l’únic per a violí de tota la seva producció, és en realitat el segon si tenim en compte el gran nombre d’obres d’infantesa que no van veure la llum sinó pòstumament. Així, un interessant “Primer” concert per a violí escrit als tretze anys, estaria a les arrels d’aquesta obra fonamental del repertori romàntic, capaç d’extreure tota l’expressivitat i energia que aquest meravellós instrument pot guardar en el seu interior.

Dissabte, 15 de juny: Fanny Mendelssohn, Trio per a violí, violoncel i piano en re menor.
Fanny Mendelssohn, coneguda igualment pel seu cognom de casada, Fanny Hensel o Fanny Mendelssohn-Hensel, fou la germana gran de Felix. Ambdós van mostrar des d’infants un enorme talent musical, tant en qualitat d’intèrprets com de compositors. No obstant això, la seva enorme producció creativa tot just recentment comença a recuperar-se. Els prejudicis del seu temps, vigents fins fa ben poc, dictaminaven que la música (i, de fet, cap altra professió) no era carrera respectable per a una noia, raó per la qual va cenyir la seva tasca al cercle familiar. La pregunta que se’ns suscita és inevitable: si aquest Trio ja és extraordinari, com seria el conjunt de la seva obra si hagués pogut desenvolupar plenament el seu potencial?

Dissabte, 22 de juny: Felix Mendelssohn, Somni d’una nit d’estiu.
Curiós, però cert: la partitura purament ‘incidental’ per a una obra cabdal de la literatura universal, el Somni d’una nit d’estiu de Shakespeare, ha donat lloc al fragment més explotat de tota la història de la música: la coneguda i omnipresent Marxa nupcial. Més enllà d’aquesta i altres coincidències (si en volem una altra: l’estudiarem coincidint amb el solstici d’estiu en què s’ambienta), és de la mà de Mendelssohn que tota la màgia del text shakespearià, ja ple d’indicacions i suggeriments musicals, surt a la llum amb una frescor etèria ben pròpia de les fades que el protagonitzen.

Fanny Mendelssohn

Felix Mendelssohn

Col·laboració i agraïments:

Inscriu-te!
Dates del taller
3 SESSIONS / DISSABTES
8, 15 i 22 de juny de 2024
(sessions independents)
Horaris
10.30 h – 13 h (amb pausa)
Lloc
CCVIC Joan Triadú
Tallerista
Rafael Esteve Alemany
Preu
13 € / sessió
Inclusivitat
Taller adaptable. En cas de diversitat, demaneu informació ampliada al centre cívic.