Centres Cívics Vic

UNA TARDA ESPACIAL

Xerrades i tallers pel Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència

Amb motiu de la celebració del dia internacional de la dona i la nena en la ciència, l’associació Women In Aerospace Europe (WIA-E Barcelona), amb el suport de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), ha organitzat una jornada familiar consistent en diferents xerrades i tallers de l’àmbit de la ciència i la tecnologia per a totes les edats.

XERRADES:

Xerrada 1 – De l’origen del sistema solar a la Lluna: què ens diuen els meteorits?

A càrrec de: Marina Martínez, científica que estudia la composició geològica de mostres obtingudes de la Lluna.

Horari i durada: 16:30h amb durada aproximada d’una hora. Entrada lliure i gratuïta.

La Marina Martínez és doctora en Ciències Planetàries i de la Terra per la Universitat de Nou Mèxic, EUA, llicenciada en Geologia per la Universitat Autònoma de Barcelona  i màster en Astrofísica, Física de Partícules i Cosmologia per la Universitat de Barcelona.

Xerrada 2- Un dia a l’Estació Espacial Internacional

A càrrec de: Cesc Betorz, ex director de vol del laboratori Columbus de l’Estació Espacial Internacional.

Horari i durada: 18:00h  amb durada aproximada d’una hora. Entrada lliure i gratuïta.

En Cesc Betorz és enginyer aeroespacial i enginyer de camins per la Universitat Politècnica de Catalunya i té una àmplia experiència en enginyeria de sistemes i operacions de vols espacials. L’any 2011 es va incorporar a l’equip de control de vol de l’Estació Espacial Internacional com a enginyer de sistemes i el 2014 va assumir el càrrec de director de vol del laboratori Columbus de l’Estació.. El 2019 es va incorporar al departament d’orientació, navegació i control de Rocket Factory Augsburg a Munich, on va dirigir el desenvolupament del sistema de guia i navegació del llançador RFA One i les seves posteriors proves i integració a la aviònica del coet. Actualment és membre del departament de Comunicacions Espacials d’i2CAT i és el coordinador de la missió espacial Minairó, la tercera missió de l’estratègia NewSpace de la Generalitat de Catalunya.

TALLERS:

 • VIATGE A L’ESPAI, ENTRADA EN ÒRBITA I MÉS ENLLÀ
  De tant en tant veiem o sentim a parlar de coets i llançaments de missions espacials lluny de casa, però com seria realment l’experiència si en fóssim els protagonistes? Com funciona un llançament i què veuríem i ens trobaríem orbitant la Terra? En aquesta sessió visualitzarem el procés de viatjar a l’espai, entrarem en òrbita del nostre planeta des de la Plana de Vic i explorarem alguns objectes del sistema solar.
  Horaris: 16.30 / 17.30 / 18.30
  Durada del taller: 45 min
  Entrada lliure i gratuïta
  Organitzat per Daniel Sors Raurell, Oficina de Serveis i Promoció Industrial a l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC)
 • EXPLOREM L’ESPAI AMB ELS COETS
  L’objectiu principal d’aquest taller és explicar què són els coets, com funcionen i perquè són tan importants per explorar l’espai i conèixer millor el que ens envolta. Seguidament, us proposarem unes hipòtesis amb l’objectiu de dissenyar i construir un coet de paper i la seva base de llançament. I al final… els farem volar!
  Horaris: 16.30  / 18.00 h
  Durada del taller: 1’5 h
  Entrada lliure i gratuïta
  Organitzat per AulaSPUTNIK
 • EXPERIMENTS AMB MICROGRAVETAT
  Què passa quan produïm una flama en microgravetat? Quina forma tindrà? Quan durarà abans d’extingir-se? Si voleu saber això i molt més, veniu a fer aquest taller super divertit!
  Horaris: A partir de les 16.30 h.
  Durada del taller: 15min i es portaran a terme de manera continuada
  Entrada lliure i gratuïta
  Organitzat per MART XXI i Universitat Politècnica de Catalunya (EETAC)
 • CONSTRUEIX UNA CÀPSULA DE REENTRADA
  Us proposem dissenyar i construir una càpsula que, llançada des d’una alçada molt alta, pugui resistir l’impacte amb el terra, i sobretot, cal que “l’astronauta” que viatja a dins sobrevisqui!
  Horaris: 16.30 h / 17.30 h / 18.30 h
  Durada del taller: 1h
  Entrada lliure i gratuïta
  Organitzat per GOSTEM
 • UN ESCAPE ROOM ESPACIAL: “En busca del tresor”
  En aquest joc d’aventura física i mental haureu de trobar les pistes per poder trobar el tresor! Es tracta d’una petita experiència on els coneixements i la intel·ligència us portaran en un viatge espacial. Però cal que no us despisteu i trobeu totes les pistes amagades a l’entorn.
  Horaris: A partir de les 16.30 h.
  Durada del taller: 30min i es portaran a terme de manera continuada
  Entrada lliure i gratuïta
  Organitzat per WIA-E Barcelona

Vine a celebrar amb nosaltres una tarda espacial amb xerrades inspiradores i tallers per totes les edats!

Activitats i tallers gratuïts, no cal inscripció prèvia. Els menors d’edat hauran d’anar acompanyats d’una persona adulta.

Organitzat per Women in Aerospace Europe (WIA-E) Barcelona, una organització sense ànim de lucre compromesa amb la promoció del talent femení i el lideratge en tots els nivells del sector aeroespacial europeu. Investigar i descobrir són passions que canvien el món.Per això vàrem decidir que en motiu del Dia de la Nena i la Dona en la Ciència volíem organitzar jornades familiars arreu de Catalunya amb l’objectiu de crear referents propers i de carn i ossos. Així, l’objectiu d’aquesta jornada és que tothom pugui conèixer de primera mà què és el sector aeroespacial i què es fa des de Catalunya, i que les nenes i els nens puguin considerar-ho com una oportunitat de creixement o fins i tot una opció professional. Organitzat amb el suport de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC).

Data
Jornada
Dissabte 10 de febrer de 2024
Horari
16 h – 20 h
Lloc
CCVIC Joan Triadú
Organitza
Women in Aerospace Europe – Barcelona en col·laboració amb Centres Cívics
Preu
Gratuït (no cal inscripció per a cap activitat)