Centres Cívics Vic

CRÒNICA DE LA VISITA GUIADA I DE L’EXPOSICIÓ ‘PALESTINA, ORIGEN DE L’OCUPACIÓ I ACTUALITAT’

El passat dimecres dia 8 de novembre el CCVIC Joan Triadú va acollir una exposició fotogràfica per posar en valor la memòria històrica palestina, i que es podrà visitar fins el proper 13 de desembre.

L’exposició consisteix en un muntatge audiovisual elaborat per Manuel Atuan i en fotografies de retrat d’Ester Pérez Berenguer, que han tingut accés als àlbums familiars, als objectes personals i a la documentació administrativa atresorada durant anys de nou palestins i palestines a Catalunya.

L’exposició, produïda per associació SUDS i l’associació Comunitat Palestina, es pot veure també al web Mirades

Es va començar amb una visita guiada de l’exposició a càrrec de la fotògrafa Ester Pérez Berenguer de l’Associació SUDS i posteriorment el Dr. Sami Addel Jawad va fer la xerrada on va explicar el procés d’expulsió de més de 700.000 palestins que van ser forçats a abandonar les seves llars i ciutats per esdevenir refugiats. Justament el mes de maig d’aquest 2023 es va commemorar els 75 anys d’aquest procés que encara continua avui en dia.

A l’activitat i van assistir unes 90 persones que van poder escoltar de primera mà les experiències viscudes de palestins que ara resideixen a Catalunya, com des de fa dècades el poble palestí pateix les injustícies per part d’Israel, la negació de la presència del poble palestí a la seva pròpia terra és una problemàtica que fa anys que pateix la comunitat palestina. I com la idea d’esborrar l’existència d’un poble és molt present avui en dia, es a dir, la guerra existent no es pot entendre sense conèixer l’origen i tots els seus precedents que l’han provocada.