Centres Cívics Vic

CRÒNICA DEL MONOGRÀFIC ‘TEMPS DE TÒFONA’

El dimarts 30 de gener ha tingut lloc al CCViC El Montseny el monogràfic ‘Temps de tòfona’, el qual forma part de la programació d’hivern 2024 dels Centres Cívics Vic. Es tracta d’una activitat inclosa també a la programació del Trufforum, la festa de la tòfona i la gastronomia que té lloc de l’1 al 4 de febrer al recinte firal El Sucre de Vic.

El monogràfic ha anat a càrrec del cuiner i divulgador gastronòmic David Sanglas, que ha vingut acompanyat del mestre tofonaire Albert Boixader Faja.

En primer lloc, l’Albert ha explicat a on podem trobar tòfones i la dificultat de trobar-ne actualment a causa de la sequera. Per altra banda, els assistents han pogut observar, tocar i olorar tant la tòfona negra (Tuber melanosporum), la més apreciada, com la tòfona blanca o d’estiu (Tuber aestivum). De totes maneres, la protagonista de les receptes elaborades en aquesta ocasió ha estat la tòfona fresca, la qual té un gran avantatge, ja és un gran potenciador de sabor i un ingredient que millora el conjunt de qualsevol plat.

Mentre elaboraven les receptes, els dos especialistes han donat consells de conservació, tipus de rallador que s’ha d’utilitzar, com rentar-les i, fins i tot, coses que són totalment desaconsellables de fer amb la tòfona. Al mateix temps, els assistents han pogut degustar els següents plats: en primer lloc, un tastet de blinis de patata amb cansalada virada, col i tòfona, seguidament una crema d’aspirave ‘celeri’ amb espinacs, poma i tòfona i, per acabar, un ‘rissotto’ de pasta amb ceps i pernil.

En resum, una activitat de cuina que serveix per fer pedagogia sobre la tòfona amb la intenció que les persones perdin la por a fer servir aquest producte en les seves elaboracions i no sembli que és un producte exclusiu de la restauració. Així doncs, i com comenta en David, animeu-vos a posar una mica de tòfona a plats senzills com uns ous, unes patates, un plat de pasta o bé, una pizza.