Centres Cívics Vic

MÉS NITS!: CRÒNICA DEL TALLER MONOGRÀFIC ‘BÀTIK’

EL PASSAT DIMECRES DIA 13 VA TENIR LLOC EL TALLER ‘BÀTIK’ AL CENTRE CÍVIC PLAÇA D’OSONA

Dins la programació del ‘Més Nits!’ 2022 dels CCVIC es va programar aquest taller de temàtica oriental sobre el bàtik, una tècnica indonèsia de tenyit de teles amb un resultat molt bonic i alegre.

La Cristina Torras, dissenyadora de moda i artista, ens va ensenyar els processos bàsics per poder practicar autònomament aquesta tècnica, originària de l’illa de Java i que al llarg dels segles es va estendre per tot el món adquirint diferents personalitats en el dibuix i processos més automàtics. La Cristina va aprendre aquesta tècnica artesanal a l’illa de Java, on la va descobrir i on se’n va enamorar, i l’aplica a alguns dels seus dissenys de moda a la seva marca Natura Moda.

La Cristina ens va portar tints naturals portats de Java, teles i l’utensili que s’utilitza per aplicar la cera líquida, el canting. S’utilitza cera perquè es tracta d’una tècnica de tenyit per reserva, que significa que s’aplica cera a les zones on no es vol que el tint penetri a la tela, reservant aquella zona, i després s’aplica el tint per immersió de la tela o amb pinzell; Posteriorment es submergeix la tela en aigua bullent per tal d’eliminar la cera, i es repeteix tot el procés si cal, per tenyir noves zones de la tela i de nous colors. Després s’aplica un fixador que farà que la tela es pugui rentar sense perill que es destenyeixi ni que quedin altres peces de roba tenyides en rentar-les juntes.

Els assistents al taller van rebre primer una petita explicació amb projeccions sobre què és el bàtik i la seva història, i després va començar la part pràctica.

Es van tensar les teles i cadascú va dibuixar el seu disseny amb llapis i va decidir quins colors tindria; Després es va començar el procés de tenyir la peça, seguint les indicacions de la Cristina, que va anar ensenyant com omplir el canting amb la cera calenta i com inclinar-lo a sobre de la roba per tal d’aplicar la cera amb precisió a sobre de les zones a reservar. A continuació cadascú es va anar fent els colors necessaris a partir dels pigments naturals en pols, i els va anar aplicant amb pinzell.

Es van crear dissenys molt variats i amb uns colors naturals molt alegres i bonics.

Es van assecar les teles i se’ls va aplicar un fixador, després es van submergir amb aigua bullent per tal que la cera es desprengués i es van acabar de rentar amb aigua freda, es van tornar a assecar i ja van estar llestes. Cadascú es va poder emportar una bonica tela estampada amb el seu propi disseny en la tècnica bàtik, i el coneixement de la tècnica per poder fer més precioses teles a casa seva.

Va ser un taller molt interessant, entretingut i divertit.