Centres Cívics Vic

EL PROGRAMA ‘MÉS NITS!’ TANCA LES ACTIVITATS AMB UN 89% D’OCUPACIÓ

Els tallers, xerrades, actuacions i concerts s’han portat a terme seguint totes les mesures d’higiene i prevenció.

Del 5 al 19 de juliol ha tingut lloc la 5a edició del Més Nits, el programa d’activitats de cultura oriental organitzat pels Centres Cívics de Vic i el Festival Nits de cinema oriental previ al Festival, que aquest any ha significat el retorn de l’activitat cultural als Centres Cívics després del tancament a causa de la pandèmia.

Taitxí a la Plaça Major (05/07/2020)

Totes les activitats programades, que han prioritzat els espais oberts, han requerit d’inscripció prèvia, l’ús obligatori de la mascaretes, higiene de mans i mesures de neteja i desinfecció, amb un col·laboració plena de les persones assistents.

La ciutadania de Vic ha demostrat que ha fet seva aquesta oferta cultural de la ciutat: aquesta edició presenta les xifres més destacades dels 5 anys de programa:

  • Un total de 450 persones han participat a les 16 activitats monogràfiques (en el recompte no incloem l’exposició ‘Les filles de Durga’, oberta al públic fins el dia 1 de setembre).
  • En 12 de les activitats s’han exhaurit les places disponibles amb la reserva en línia.
  • L’ocupació total ha estat del 89%.
  • S’ha programat una sessió extra dels tallers de ‘Dolços japonesos’ i ‘Tote bag’ per acollir part de les demandes d’inscripció que no s’ha pogut satisfer.

El tret de sortida Més Nits 2020 ha estat ‘Taitxí a la Plaça Major’ el dia de Sant Miquel dels Sants: un proposta nova per acompanyar la sortida del sol amb les moviments d’aquesta art marcial.

Les activitats de gastronomia han estat les primeres d’esgotar les places un cop obert el període d’inscripció: ’Experiència wasabi’, amb els productors del Montseny Yamaaoi Wasabi i el xef del restaurant La Cerve i el Drau de Viladrau, i  ‘Dolços japonesos’ amb el xef Dani Maldonado, qui ha demostrat com es preparen els populars mochis, entre d’altres plats.

Experiència wasabi

El públic familiar ha pogut gaudir de tres activitats pensades especialment pel gaudi de la mainada: els tallers ‘Màscares coreanes’ al CCVIC Santa Anna i ‘Teatre d’ombres’ al Museu de l’Art de la Pell,  i la sessió de ‘Karate infantil’ a la Plaça d’Osona.

La dansa també hi ha estat present. D’una banda, amb el taller per aprendre els primers passos i les coreografies bàsiques del ritme persa ‘Bandari’ al CCVIC La Guixa. De l’altra, amb l’actuació del conjunt barceloní ‘Bollywood Sitare’ al Pati de l’Os, en una col·laboració amb el Seminari de Vic que fa fer ballar tothom amb la música de les produccions de Mumbai.

Activitat familiar ‘Màscares coreanes

El CCVIC Serra-de-senferm ha fet també el ple per la sessió ‘Meditació i budisme’, una introducció a la mil·lenària pràctica meditativa en la tradició tibetana guiada pel Centre de meditació Tushita del Montseny.

Les xerrades de divulgació cultural s’han concentrat al CCVIC Can Pau Raba: Oriol Estrada va apassionar als seguidors del manga i l’anime amb ‘30 anys de Bola de Drac’, una crònica de l’amor per l’obra de Toriyama a Catalunya. Per la seva banda, Ramon Sallés va descobrir el ‘Gekiga: la vessant dramàtica del manga’ al públic vigatà, un gènere que va néixer a la dècada dels 50 del segle XX al Japó. En darrer terme, ‘Un viatge per Mongòlia’ ha tancat el Més Nits: els viatgers Yanina Diaz i Jordi Enjuanes han compartit el relat i les imatges de la seva descoberta del país dels nòmades i les grans estepes.

30 anys de Bola de Drac’ al CCVIC Can Pau Raba, amb Oriol Estrada

Com és habitual, l’artesania també té un espai al Més Nits. Els Mestres Artesans Ceramistes Carles Vives i Roser Nadal han conduït el taller ‘Ceràmica Raku’ de demostració de les tècniques de cocció de la ceràmica japonesa que ha permès al públic viure de primera mà l’espectacular procés de vitrificació de les peces a foc viu. Al CCVIC plaça d’Osona ha tingut lloc ‘Tote bag’ un taller d’estampació manual de bosses amb motius japonesos. Totes dues activitats han permès a les persones participants emportar-se a casa les seves pròpies creacions.

Recordem que encara es pot visitar, al Museu de l’Art de la Pell, l’exposició ‘Les filles de Durga’, inclosa al programa. Es tracta del treball de la fotoperiodista Eva Parey, testimoni de la vida de diverses dones als barris de barraques de Mumbai. L’activitat està organitzada per l’Àrea de Cooperació de l’Ajuntament de Vic i la Diputació de Barcelona. Està oberta el públic durant el Festival Nits de cinema oriental i fins el dia 1 de setembre.

PROGRAMA MÉS NITS
Organitzen: Ajuntament de Vic, Festival Nits de cinema oriental i Horitzó Àsia.
Col·laboren: Diputació de Barcelona, Seminari de Vic i Museu de l’Art de la Pell.
Centres Cívics de Vic, del 5 al 19 de juliol
.