Centres Cívics Vic

HA TINGUT LLOC LA SORTIDA ‘LLEGENDES DE SAVASSONA’

Dissabte 19 de juny s’ha portat a terme Llegendes de Savassona la darrera de les activitats del programa de primavera dels Centres Cívics de Vic: una Proposta en forma de ruta guiada per l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona amb l’objectiu de gaudir del paratge i descobrir els mites i llegendes que l’habiten, amb la guia de Xavier Roviró i d’en Miquel Saborit, membres del Grup del Recerca del Folklore d’Osona (GRAFO). En Xavier i en Miquel són, alhora, els ermitans de Sant Feliu de Savassona.

La caminada ha tingut una durada aproximada de tres hores i el recorregut ha estat: Tavèrnoles, balma de la Baronessa, castell de Savassona, bosc de Savassona (el Dau, la Pedra de les Bruixes i la Pedra del Nen), ermita de Sant Feliu i Pedra del Sacrifici.

Després de començar el recorregut pel dret des de Tavèrnoles fins a la balma de la Baronessa, la primera aturada ha servit per conèixer la llegenda del baró i la baronessa de Savassona, el fantasma de la qual podeu buscar a la balma els dies de lluna plena. El camí ha seguit enfilant-se fins al castell de Savassona, del qual en Xavier Roviró ens n’ha explicat detalls i anècdotes.

Un cop superat el castell, el camí ens ha portat, en un plàcid descens, fins el bosc de Savassona. Allà, els relats d’en Miquel i en Xavier ens han descobert els pobladors íbers del pla de Savassona, les trobades de bruixes i ens han detallat els petròglifs (símbols gravats a la pedra) representant creus o figures antropomorfes.

La següent estació del recorregut ha estat l’ascens a l’ermita de Sant Feliu: en primer terme hem pogut admirar la vista del Collsacabra, el Matagalls i la plana de Vic. A continuació els ermitans ens han detallat els elements de construcció preromànica, la història de Sant Feliu i, per últim, hem visitat les tombes excavades a la pedra a la part de llevant, darrera l’absis.

El grup ha enfilat el camí de retorn a Tavèrnoles resseguint el camí que baixa pel costat de ponent de Sant Feliu, amb una darrera aturada per admirar i escoltar la història de la Pedra del Sacrifici.

Moltes gràcies a tot el grup que ha assistit a la matinal i a en Xavier i en Miquel.