Centres Cívics Vic

II EDICIÓ TALAIA PAGESA

La petita pagesia es reivindica al Mercat del Ram de Vic

 La Talaia Pagesa és un nou espai en construcció de “la pagesia de mirada humana”. Una entitat que vol servir de paraigües pels molts col·lectius que han sorgit arreu del país i que aprofita el Mercat del Ram per fer la seva segona trobada presencial. La trobada de Talaia Pagesa se celebrarà el divendres 31 de març al nou Centre Cívic Joan Triadú. Està dirigida al sector –totes les intervencions seran de pagesos i pageses-, però també s’ha convidat com a observadors a alguns tècnics i a persones vinculades a entitats.

Petita pagesia, agropagesia, nova pagesia… Hi ha moltes etiquetes per definir un moviment que bull al món rural català. Explotacions històriques que malden de sobreviure en un context on l’agroindústria és cada vegada més potent o noves iniciatives que busquen models alternatius de producció i de consum.

La pandèmia va fer emergir la importància del producte i del productor local. I molts d’ells es van organitzar en diversos col·lectius locals i sectorials que van tenir molta visibilitat a través de les xarxes socials. Ara bé, és necessari un pal de paller que enxarxi iniciatives com Pagesos GPS, Ramaderes de Catalunya, Territori de Masies o l’Associació de Dones del Món Rural, entre altres?

Hi ha molts pagesos i pagesos que responen afirmativament aquesta pregunta i d’aquesta preocupació va néixer l’espai Talaia Pagesa. Després de fer una primera trobada presencial al Mercat del Ram del 2022, enguany hi tornen. Ho fan amb la voluntat de transcendir i d’acabar de configurar un espai que agrupi la “pagesia de mirada humana

Les persones han d’estar al centre. Està molt bé pensar en noves maneres de produir, però els pagesos i pageses han de ser protagonistes”, explica Neus Monllor, consultora agrosocial i que fa molts que impulsa projectes en aquest àmbit. “Ens quedem sense gent i, per tant, cal repensar la pagesia. Cal un nou relat que, des de l’optimisme, permeti que d’aquí 20, 30 o 40 anys continuï existint un sector primari viu”

Font: Nació