Centres Cívics Vic

CRÒNICA DE LES ACTIVITATS EN LÍNIA AL VOLTANT DEL #25N AMB ELENA CRESPI I TEO VALLS

Els Centres Cívics de Vic hem organitzat dues Propostes en línia amb motiu del 25N, Dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones, en col·laboració amb l’Oficina tècnica d’igualtat de gènere i LGTBI (VicDones-SIAD Osona) i en el marc de l’Itinerari feminista del programa Propostes: “Explorem la masculinitat” amb Teo Valls i “Viure la sexualitat sense esterotips” amb Elena Crespi. A continuació us fem un resum del contingut de les mateixes. Recordeu que la xerrada d’Elena Crespi està disponible al canal de Youtube dels Centres Cívics de Vic.

TEO VALLS: ‘EXPLOREM LA MASCULINITAT’

Aquesta activitat es va portar a terme el dijous 26 de novembre a partir de les 19 h, a través de Zoom per a les persones que s’hi havien inscrit de forma prèvia al centrescivics.vic.cat.

Valls va dinamitzar un espai per expressar els rols de la masculinitat en la vida quotidiana: relacions sexoafectives, d’amistat i paternofilials. L’exploració de les masculinitats possibles més enllà de judicis previs va ser una de les línies a tractar. També es van abordar els privilegis de la masculinitat i com aquests s’utilitzen.

ELENA CRESPI: ‘VIURE LA SEXUALITAT SENSE ESTEROTIPS’

La Proposta CCVIC amb Elena Crespi es va poder seguir en directe divendres 27 de novembre, a partir de les 18 h, al canal de Youtube dels Centres Cívics de Vic.

Us fem cinc cèntims dels continguts que va tractar l’Elena durant l’hora de durada de l’activitat.

Va començar amb una perspectiva general de la societat on vivim, patriarcal i en la qual existeix un masclisme que té la seva màxima expressió en la violència, però també hi ha un seguit de masclismes quotidians -sovint invisibles- d’on parteixen la majoria d’estereotips.

Segons Crespi, cal reflexionar i ser conscients de la realitat en la qual vivim per començar a detectar estereotips.

Va utilitzar 4 conceptes de partida: sexe, orientació sexual, la identitat de gènere i l’expressió de gènere. Un dels primers estereotips que ens trobem és al néixer, en funció de la biologia. Això implica un esterotip de gènere molt marcat (nom, com ens vestim, com ens comportem, amb què juguem, què ens interessa).

Pel què fa a l’educació, de caire cisheteronormativa monògama, es dona per suposat que totes les persones són heterosexuals i que la parella natural és home-dona. Molts dels estímuls que rebem van en aquest sentit: família, educació, mitjans, cultura… Els conceptes de masculinitat i feminitat arrosseguen molts estereotips. Què s’ensenya als nois i què s’ensenya a les noies?

Cada gènere ha vist al llar del temps com se l’hi eren atribuïts rols: tant dones com homes han rebut un seguit de missatges i aprenentatges que els pressionen a comportar-se segons unes expectatives i a viure unes relacions sexuals o afectives que responen a aquests patrons. Va llençar la pregunta de si som conscients dels nostres propis patrons.

Crespi va recomanar llibres i series que toquen el tema des de diverses perspectives: maternitat, sexe, feminisme o educació.

Com a reflexió final, va indicar que viure sense estereotips és complicat, fins i tot utòpic, però cal repensar-nos, ser conscients de quina és la nostra realitat i de que la sexualitat és un aprenentatge vital.

Veure la xerrada a Youtube.